Engelse dermatoloog en Nederlandse Econoom ontwikkelen zonnebrand die goed én goedkoop is!

 

Als dermatoloog weet Andrew Birnie als geen ander dat een goede zonnebrandcrème onontbeerlijk is. Dagelijks wordt hij geconfronteerd met de gevolgen van te veel zon en te weinig bescherming. Maar voor veel mensen is een goede zonnebrandcrème vaak veel te duur.

Samen met de Nederlandse David Westerbeek van Eerten ontwikkelde hij het merk Altruist: een kwalitatief zeer goede zonnebrandcrème voor een minimumprijs, waarvan een deel van de opbrengst gaat naar kinderen in Afrika die lijden aan Albinisme.

David Westerbeek van Eerten is verbaasd dat het product dat hij samen met een van zijn beste vrienden ontwikkelde inmiddels uit uitgeroepen tot de best verkochte zonnebrandcrème. Dat had hij nooit durven dromen. ,,We wilden een zeer goede crème maken - zonder parfum of parabenen - die voor iedereen te betalen is'', legt hij uit. ,,Voor ons is zonnemelk een primaire levensbehoefte, maar omdat het vaak zo duur is, smeren mensen het veel te weinig op.''

Met 3,97 per 100 ml zit Altruist ver onder de prijs van kwalitatief vergelijkbare zonnebrandcrèmes. Om een arm goed in te smeren heb je een theelepel crème nodig, zeggen dermatologen. Om een heel lijf een paar keer per dag in te smeren is dus nog veel meer nodig. ,,Dan heb je met een gezin echt niet genoeg aan een flesje van 100 milliliter.''  

Zuid-Afrika
De twee leerden elkaar jaren geleden kennen in het zonovergoten Zuid-Afrika. Beide mannen zijn gek op surfen en samen gingen ze vaak 's ochtends voor het werk de zee op om de eerste golven te pakken. Terug in Nederland en Engeland bleef hun vriendschap bestaan. Naast surfbuddies zijn ze nu ook compagnons geworden. En niet zonder reden. ,,De meeste dingen in het leven draaien om jezelf. Maar we wilden ook wat voor anderen doen'', legt Westerbeek van Eerten uit. Vandaar de naam Altruist.

 

Andrew is dermatoloog en David is een econoom: het idee om een goedkope zonnecrème te maken, was toen snel geboren. Gemakkelijk was het volgens David echter niet om de allerbeste én goedkoopste zonnebrandcrème te maken. De UV-filters (waaronder Tinosorb A2B) die in de crème zitten, zijn heel duur. Daarnaast moet het product verschillende malen klinisch getest worden én moet het voldoen aan alle Europese eisen.

Idealistisch steunpunt
David weet zijn paden goed te bewandelen. Maar ze hebben ook veel tegenstand ondervonden in de ontwikkeling naar Altruist.
Want het is natuurlijk niet prettig voor andere producenten dat zij vanuit een idealistisch standpunt aan de slag gingen.

De twee verdienen zelf niets aan de verkoop van Altruist, dat nu ook al langer in Nederland te koop is. Sterker nog: van elk verkocht product gaat een percentage naar stichting Under The Same Sun, een organisatie die kinderen in Tanzania met albinisme ondersteunt. "Hoe wij het zo goedkoop krijgen? We krijgen geen salaris, we hebben geen marketing opgezet en we hebben geen kantoor of medewerkers. En iedereen die meedoet, steekt er gratis tijd in'', aldus de econoom.

Huid
Smeren, smeren, smeren. Dat blijft het credo van dermatoloog Andrew Birnie en zijn Nederlandse compagnon David Westerbeek van Eerten. ,,Wat we het liefste zien, is dat iedereen een pot zonnebrandcrème bij de deur heeft staan. Eerst smeren en dan pas naar buiten. Zo beschermt iedereen zijn huid het beste. Daar proberen wij bij te helpen.''

 

Smeren broodnodig
Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF (2016) blijkt dat 40% van de kinderen (4 tot 12 jaar) het afgelopen jaar is verbrand door de zon. Ook meer dan de helft van de ouders is vorig jaar 1 of 2 keer verbrand geweest. Kinderen zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van blootstelling aan de zon. Ernstige verbranding in de jeugd verdubbelt de kans dat ze op latere leeftijd melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, krijgen. Behalve iedere 2 uur insmeren, is het dragen van kleding die uv–straling tegenhoudt een goede manier om je te beschermen. De zon is op het midden van de dag het sterkst en het is aan te raden om zeker dan verkoeling te zoeken in de schaduw. (Bron: KWF)

 

 

 

Een deel van de opbrengst gaan naar kinderen in Afrika die lijden zijn door Albinisme.

Altruist Sun Cream is ontwikkeld voor alle huid typen en is geschikt voor de gevoelige huid omdat het hypoallergeen is en vrij van parabenen en parfum.

 

  • Ontwikkeld door Dr. Andrew Birnie een Engelse Huidkanker Specialist
  • Aanbevolen door dermatologen
  • 5* Ultra UVA-bescherming, brede range van fotostabiele filters
  • UVA- en UVB-breedband bescherming
  • Ook voor de gevoelige huid: hyperallergeen en zonder parfum en parabenen
  • Houdt het risico op allergische reacties zo laag mogelijk
  • Wordt snel opgenomen in de huid en is niet vet
  • Voor dagelijks gebruik voor gezicht en body
  • Ook voor kinderen en waterproof
  • Klinisch getest