FRUITZUUR en/of CHEMISCHE PEELINGEN

De huid ontdoet zich geheel vanzelf van zo'n miljoen dode huidcellen per dag. Verschillende factoren kunnen dit natuurlijke afschilferingsproces verstoren of vertragen, met een droge, doffe huid en verstopte poriën tot gevolg. Je kunt dit voorkomen door regelmatig producten met fruitzuren te gebruiken. Er zijn twee soorten fruitzuren: AHA’s en BHA’s. Zij hebben beide elk hun werking en voordelen die bepalend zijn voor hun effect op de huid. Maar wanneer kies je nu voor welk soort fruitzuur en waarom? We leggen je hier de verschillen uit tussen het je hier uit AHA's en BHA's

AHA's

Alpha Hydroxy Acids (AHA’s) zijn wateroplosbare fruitzuren. Ze weken dode huidcellen aan het huidoppervlak los, zodat nieuwe, frisse huidcellen tevoorschijn komen. Bovendien stimuleren AHA’s de celvernieuwing in de onderste lagen van de huid en verbeteren ze de vochtbalans. AHA’s zijn afkomstig van verschillende planten, zoals suikerriet en hibiscusbloemen. De meest bekende AHA’s zijn melkzuur en glycolzuur.

 

BHA's

Beta Hydroxy Acids (BHA’s) zijn in olie oplosbaar. Dit maakt BHA’s uitermate geschikt voor een vette huid met verstopte poriën. De in olie oplosbare BHA’s vermengen zich met de huideigen vetten en kunnen zo diep in de poriën doordringen en daar verstoppingen veroorzaakt door dode huidcellen en talg losweken en oplossen. Dus een BHA zorgt net als een AHA voor exfoliatie (verwijderen van dode huidcellen), maar in tegenstelling tot een AHA die zich op het huidoppervlak richt, pakt een BHA dat wat daaronder ligt aan.
De meest voorkomende BHA is salicylzuur, afkomstig van wilgenschors. Salicylzuur komt uit dezelfde ‘familie’ als aspirine en heeft net aspirine ook ontstekingsremmende eigenschappen. Salicylzuur is echter niet geschikt voor gebruik bij zwangerschap, borstvoeding of aspirine-allergie.

 

De overeenkomsten tussen AHA & BHA

AHA's (alpha-hydroxy-acid) zoals glycolzuur en melkzuur) en BHA (beta-hydroxy-acid) zoals salicylzuur zorgen er beide voor dat de "lijm" die dode huidcellen bij elkaar houdt wordt opgelost. Wanneer dat gebeurt, laat de huid de dode huidcellen los. Hoewel je de dode huidcellen niet ter plekke ziet verdwijnen, zal je snel merken dat je huid zachter aanvoelt en er jonger en stralender uitziet.

 

Wanneer AHA?...

Als baby beschik je over een prachtige, gladde en zachte huid, dit komt omdat je huidproces optimaal werkt. Maar dit proces begint te vertragen na je 20ste levensjaar. Uiteindelijk kunnen er wel 30 lagen dode huidcellen de buitenste lagen van je huid bedekken, waardoor je huid er dof en vermoeid uitziet. Ook kunnen deze dode cellen zich vermengen met talg, waardoor de uitgang van de poriën verstopt raakt en er gesloten comedonen ontstaan.

 

 

Wanneer BHA?...

Zoals we al aangaven, is de exfoliatie van BHA’s gericht op wat zich onder het huidoppervlak bevindt. Bij een jongere huid die nog geen problemen heeft met een vertraagd celvernieuwingsproces, maar wel te maken heeft met onderhuidse verstoppingen, ontstekingen en acne, is salicylzuur de beste keus.

 

Deze behandelingen zijn geschikt voor mannen en vrouwen.